Peterselie is ongelooflijk populair in Europa en Amerika. Het combineert goed met kruiden als basilicum, oregano, dille, salie en citroenmelisse. Peterselie wordt gebruikt voor het op smaak brengen van eieren, vis, citroen, linzen, rijst,
tomaten en de meeste groenten. Naast smaakvol is het ook gezond, omdat het bomvol zit met gezonde stoffen, zoals:
- Vitamine A, B, C & K
- Ijzer
- Kalium
Het is dus heel logisch dat je regelmatig dit smakelijke keukenkruid wilt gebruiken. Maar hoe doe je dat? Kauwen op een takje peterselie geeft je een frisse adem, maar is verder niet zo spannend. Daarom geven we hier 3 makkelijke recepten met peterselie die je zelf kunt maken.

1.Walnoot-peterselie pesto
Een lekkere pesto die je op een stukje stokbrood of een toastje kunt smeren. En het leuke is: het kost maar een paar minuten om te maken.
Ingrediënten
- 100 gram gepelde walnoten
- 1 bos peterselie, gehakt
- 70 gram geraspte pecorino of parmezaanse kaas
- 3 teentjes knoflook, grof gehakt
- 1/2 theelepel zout
- 70 gram extra vierge olijfolie
Zo maak je het:
1.Doe de walnoten, peterselie, kaas, knoflook en zout in een keukenmachine en meng alles door elkaar. Schraap de pesto van de zijkant af.
2. Zet de machine weer aan en sprenkel de olijfolie erdoor. Laat de machine daarna nog 20-30 seconden draaien.
Gebruik de pesto meteen of dek het af met huishoudfolie. In de koelkast blijft de pesto nog 1-2 dagen goed.

2. Argentijnse Chimichurri saus met peterselie
Een lekkere saus voor de zomer! Deze friszure, pittige Argentijnse saus combineert uitstekend met een gebakken T-bone steak. Of gebruik het als marinade voor kip, steak of karbonades.
Ingrediënten
- 2 eetlepels verse oregano
- 10 gram verse peterselie
- 100 ml olijfolie
- 4 teentjes knoflook, geperst
- een halve witte ui, gesnipperd
- 1 fijngesneden chilipeper, met of zonder zaadjes
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- zout en peper
Zo maak je het:
1.Snij alle ingrediënten fijn. Roer alles goed door elkaar of meng de ingrediënten in een keukenmachine. Meng het niet te lang, het mengsel mag best een beetje grof zijn.
2.Voeg zout en peper toe naar smaak.
3.Laat een paar uur in de koelkast staan zodat de smaakjes lekker intrekken.

3.Peterselie-knoflook-citroenmarinade voor kip of lamsvlees
Een lekkere frisse marinade die het vlees heerlijk mals maakt. Daardoor is het ideaal voor de barbecue, of als je het vlees klaarmaakt in de grillpan of oven.
Ingrediënten:
- 5 el olijfolie
- Rasp van 1 citroen
- 1 el fijngehakte peterselie
- 2 teentjes knoflook
- Peper en zout
Zo maak je het:
Gebruik de keukenmachine of blender om de knoflook, olie, peterselie, zout en peper te mengen tot het glad is. Giet de marinade over het vlees en laat het in de koelkast 1-2 uur intrekken. Daarna kun je het gaan klaarmaken.
Eet smakelijk!
Originally posted 2020-12-23 11:58:51.