5 Chocolade feitjes die je nog niet wist

Chocolade…. Ben jij er ook zo dol op? Het is vaak veel te lekker om eraf te blijven. Chocolade is niet zomaar een product en er zijn talloze leuke feitjes te vinden over dit overheerlijke snoepgoed. We zetten er hier 5 op een rij.

cacaobonen
Cacaobonen

1.Er gaan 400 cacaobonen in een halve kilo chocolade

Ja, je leest het goed: er zijn 400 cacaobonen nodig om een halve kilo chocola te maken. Een gemiddelde chocoladereep weegt 100 gram, dus daar zitten omgerekend zo’n 80 cacaobonen in. Aan een cacaoboom groeien gemiddeld 2.500 cacaobonen. Van de oogst van 1 cacaoboom kunnen dus 31 chocoladerepen gemaakt worden. Toch jammer dat die bomen in ons land niet willen groeien!

2.Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade

Slecht nieuws voor de fans van witte chocolade: het is eigenlijk geen chocola! In de witte variant zitten geen vaste cacaobestanddelen. Cacaoboter, melkpoeder en suiker zijn de belangrijkste ingrediënten van witte chocola. Cacaoboter wordt natuurlijk wel gemaakt van cacaobonen. Maar omdat er geen bruine cacao in de chocola zit, mag het officieel geen chocolade heten. De echte liefhebbers van witte chocola liggen hier natuurlijk niet van wakker…

witte chocolade
Witte chocola

3.De eerste chocoladereep werd in Engeland gemaakt

De allereerste chocoladereep werd in 1847 gemaakt door chocoladefabrikant Fry &Son uit Bristol. De reep zag er wel anders uit dan de chocoladerepen die we vandaag de dag kennen. De reep was gemaakt van melkpoederpasta, cacaomassa, cacaoboter en suiker. De chocoladereep was grof, droog en niet zoet of romig genoeg om een grote hit te worden. Laten werd de reep steeds verder verbeterd. Uiteindelijk ontstond de lekkere chocoladereep die we vandaag de dag kennen.

4.De reden waarom cacaobonen worden geroosterd

Cacaobonen bevatten ziekteverwekkers die schadelijk kunnen zijn en rauwe cacaobonen smaken helemaal niet zoals chocola. Cacaobonen ondergaan een bepaald chemisch proces als ze worden geroosterd. Het roosteren gebeurt op verschillende manieren, waarbij de temperatuur kan variëren tussen de 110 en 160 graden. Roosteren geeft de bonen smaak. De smaak is afhankelijk van de soort bonen, de tijdsduur en de temperatuur. Daardoor kunnen er grote smaakverschillen optreden. Elke chocoladefabrikant houdt zijn recept dan ook strikt geheim.

blonde chocolade
Blonde chocola

5.Er zijn eigenlijk 4 soorten chocolade

De meeste mensen weten niet beter of er zijn 3 soorten chocolade: melk, puur en wit. Maar eigenlijk is dit niet waar. De 4e soort is blonde chocolade, genoemd naar zijn opvallende kleur. De chocolade ontstond toen banketbakker Frédéric Bau van het Franse chocoladebedrijf Valrhona wat witte chocolade au bain-marie wilde smelten, maar dit per ongeluk urenlang liet doorgaan. De chocola werd als het ware geroosterd. Het resultaat was een lichtbruine chocolade met de typische smaak van zandkoekjes, toffee en butterscotch. Krijg je al zin?

Originally posted 2020-12-07 19:53:51.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *