kaneel

5 Verrassende feitjes over kaneel

Geniet jij ook zo van de lekkere geur van vers gebakken appeltaart, speculaas of kaneelbroodjes? Dan ben je vast dol op de warme, zoete smaak van kaneel. In bijna elke keuken is wel een potje gemalen kaneel te vinden. Het is een onmisbaar ingrediënt bij het maken van taarten, cakes en desserts. Naast een heerlijke geur is het ook gezond. Het heeft namelijk een paar verrassende eigenschappen, die gunstig zijn voor je lichaam. We noemen er hier 5!

1. Het werkt ontstekingsremmend

Kaneel bevat grote hoeveelheden polyfenol-antioxidanten. Deze antioxidanten helpen het lichaam bij de afweer tegen ziekten en vrije radicalen. Als er teveel vrije radicalen in je lichaam zitten, treedt er zogenaamde oxidatieve stress op. Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met chronische gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en kanker.

2. Kaneel helpt je spijsvertering

Kaneel heeft prebiotische eigenschappen die de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren. Daardoor krijgen ziekteverwekkende bacteriën minder snel kans en dat is beter voor je gezondheid. Door regelmatig wat kaneelpoeder te gebruiken help je je spijsvertering dus een handje. Bovendien zitten er ook nuttige stofjes in, zoals mangaan en kleine hoeveelheden calcium en vezels.

kaneeltandpasta

3. Het is goed voor je tanden

Aan sommige tandpasta’s is kaneel toegevoegd. Dat wordt gedaan om de tandpasta een smaakje te geven, maar ook vanwege de antimicrobiële effecten van kaneel. Deze helpen bij het voorkomen van tandbederf en het verminderen van slechte adem. De stof Kaneelaldehyde heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. Daardoor verminderen mondinfecties, tandbederf en een slechte adem. Even poetsen met kaneel dus.

4.Kaneel verbetert je humeur

Kaneelolie kan prima gebruikt worden voor aromatherapie. Bij aromatherapie wordt de etherische kaneelolie in de lucht verspreid of gesproeid, zodat je de aroma’s inademt of via de huid opneemt. Het gebruik van kaneelolie in aromatherapie is niet uitgebreid bestudeerd, maar veel mensen genieten van de geur en ervaren het als ontspannend. Een beetje zoals de geur van lavendel.

kaneel stoofpot

5. Het smaakt lekker in een stoofpot

Heb je wel eens stoofvlees gekruid met kaneel? Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar in landen als Griekenland en Turkije zijn ze niet bang om vlees te kruiden met een schepje kaneel. En met een heerlijk resultaat. Vooral stoofvlees krijgt er een warme, zoet-kruidige smaak van. Ideaal voor de winter. Probeer maar!

Er zijn veel verschillende dingen die je met kaneel kunt doen. Als je het gebruikt voor je lichaam, test dan altijd vooraf even of je geen allergische reactie krijgt. Dit geldt dan met name bij het gebruik van kaneelolie.

Originally posted 2020-12-21 15:26:42.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *