basilicum

Basilicum – onmisbaar kruid in de mediterrane keuken

Basilicum is een van de bekendste keukenkruiden. Dit kruid uit de muntfamilie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken om pasta’s, pizza’s en salades meer smaak te geven. De smaak combineert uitstekend met olijven, tomaten, aubergines, courgettes en zelfs aardbeien. Het kan ook goed gemengd worden met andere Italiaanse kruiden, zoals oregano, salie of tijm. Het is een belangrijk ingrediënt in groene pesto waar het zorgt voor de typische pestosmaak.

pesto

Zet basilicum in je vensterbank

Een basilicum plant kun je heel makkelijk kweken in de vensterbank van je keuken. Koop een plant in de supermarkt en zet deze thuis in een bloempot. Of koop een zakje met basilicumzaad en kweek het zelf op een zonnig plekje. De grootste blaadjes van de plant gebruik je bij het koken. Als je de blaadjes meekookt of meebakt, dan verliezen ze hun smaak dus voeg ze pas op het laatst toe aan je gerecht.

thaise basilicum
Thaise basilicum

Het verschil tussen Thaise basilicum en Europese basilicum

Naast de gewone basilicum kun je ook Thaise basilicum kopen. Dit is een paarse variant met een compleet andere smaak. De Thaise variant heeft een meer anijsachtige smaak en soms kun je ook munt proeven. De aroma’s zijn ook een stuk sterker, dus je hoeft minder blaadjes te gebruiken. Dit kruid wordt vooral gebruikt in de Aziatische keuken. Deze Thaise variant is beter bestand tegen koken, dus je kunt het eventjes meekoken. Of gebruik het rauw en strooi het over je gerecht als het klaar is.

tomaat

Hoe gezond is dit mediterrane kruid?

Naast de heerlijke smaak doet basilicum ook nog wat voor je gezondheid. Het is namelijk een uitstekende bron van vitamine K, mangaan, ijzer, vitamine A en vitamine C. Het is ook een prima bron van calcium, magnesium en omega-3-vetzuren. De essentiële olie van dit geurige kruid wordt gebruikt voor de behandeling van snijwonden, wonden en huidinfecties. Het kan dus zeker geen kwaad om dit kruid eens wat vaker te gebruiken.

Originally posted 2020-12-20 10:28:29.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *