shampoo bar

De shampoo bar – 5 vragen & antwoorden

Een shampoo bar is een volledig natuurlijke shampoo die een vaste vorm heeft. Er zit geen water in, dus je kunt ze heel makkelijk mee op reis nemen. Het werkt als echte shampoo, maar ziet er anders uit.  Shampoo bars zijn niet nieuw. Ze werden veel gebruikt voordat in de jaren ’40  van de vorige eeuw de vloeibare shampoos en crèmespoelingen werden uitgevonden.

shampoo bar

Hoe gebruik je een shampoo bar?

Dat verschilt niet zoveel van het gebruik van een gewone shampoo uit een fles. Wrijf de natte shampoobar tussen je handen of in een douche puff, zodat het schuimt. Verdeel het schuim met je vingers door je natte haar. Als het niet genoeg schuimt, doe er dan wat meer water bij. Masseer het zachtjes op je hoofdhuid en in je haar. Daarna kun je het uitspoelen.

vaste conditioner

Is een crèmespoeling nog nodig?

Soms wel, soms niet. Shampoo bars zijn meestal een alles-in-één oplossing. Ze reinigen en verzorgen je haar. Soms is een beetje extra verzorging nodig, bijvoorbeeld als je krullen hebt. Sommige shampoo bars verzorgen je haar beter dan andere, dus probeer verschillende soorten uit. Of kies een product wat speciaal geschikt is voor droog haar. Wil je extra verzorging, dan kun je ook een conditioner bar gebruiken.

douche

Heeft het water wat uit de kraan komt, invloed op de werkzaamheid van de shampoo bar?

Sommige soorten water kunnen de werking van de shampoo beïnvloeden. Hard water kan eczeem veroorzaken of zorgen voor droog en warrig haar. Chloor en mineralen in het water hebben ook invloed op de werking. Iets om in je achterhoofd te houden als je op reis gaat.

zeepbakje

Hoe houd ik mijn shampoo bar droog?

Dit is een goede vraag, omdat het ook te maken heeft met hoe lang een shampooblok meegaat. Als je de vaste shampoo lang in een plas water laat liggen, wordt het blokje zachter en lost het een beetje op. Daardoor kun je er minder lang mee doen. Leg je shampoo na gebruik in een goed zeepbakje, waarbij het water eruit kan lopen. Zo droogt alles goed op.

haar wassen

Moet mijn haar wennen als ik overschakel van vloeibare shampoo naar een vaste shampoo?

Als je al een tijdje vloeibare shampoos en conditioners hebt gebruikt, zitten er waarschijnlijk wat resten van chemicaliën in je haar. Denk bijvoorbeeld aan siliconen of sulfaten. Het duurt even voordat deze resten uit je haar verdwenen zijn. De natuurlijke talgproductie van je hoofdhuid kan zich daarna ook weer herstellen. Tijdens deze overgang kan je haar vettig aanvoelen of dof worden. Zodra alle chemische resten zijn weggespoeld en je hoofdhuid zich aanpast, zal je haar beter aanvoelen.

Originally posted 2020-12-23 18:26:02.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *