bonbons maken

Hoe worden chocolade bonbons gemaakt?

Ben jij ook zo dol op chocolade bonbons en heb je altijd al willen weten hoe die hemelse chocoladehapjes gemaakt worden? Lees dan vooral even verder, want hieronder staat precies hoe bonbons worden gemaakt.

Op welke manieren kan chocolade bonbons gemaakt worden?

Handgemaakte bonbons kunnen op 2 manieren gemaakt worden. Bij de eerste manier worden ze in een vorm gegoten en dat heet mouleren. De tweede manier wordt enroberen genoemd. Daarbij wordt een stukje chocolade met vulling overgoten met vloeibare chocolade of ondergedompeld in chocolade. Mouleren wordt vaak gebruikt als de bonbon of praline een vloeibare vulling heeft. Enroberen wordt toegepast als de bonbon een zachte, gelaagde vulling heeft. We leggen hier uit hoe mouleren gaat.

chocolade bonbons

1.Chocolade tempereren

Om een goede bonbon te kunnen gieten, moet de chocolade eerst getempereerd worden. Dit is een speciaal proces wat zorgt dat de chocolade krokant wordt en een mooie glans krijgt. Bij het tempereren wordt de chocolade eerst opgewarmd, daarna iets afgekoeld en vervolgens geroerd tot een egale massa. Het resultaat is een knapperige, glanzende chocolade die gebruikt wordt om mooie bonbons van te maken.

2.Voorverwarmen van de gietvorm

Na het tempereren van de chocolade is het tijd om de gietvorm voor te verwarmen tot een temperatuur van 26 tot 27 °C. De vorm mag niet warmer worden dan de temperatuur van de getemperde chocolade.

bonbons maken

3. Vullen van de gietvorm en toevoegen van de vulling

Bij deze stap wordt de gietvorm gevuld met getemperde chocolade. Omdat de chocolade de vorm van een hol cupje moet krijgen, wordt de overtollige chocolade aan de bovenkant en zijkant weggehaald. De chocolade mag nu afkoelen op een blad papier met de open kant naar beneden. Daarna mag de chocolade verder hard worden in een koelkast met een temperatuur van 14 tot 16 °C. De chocoladeschelpen zijn nu klaar voor een vulling van bijvoorbeeld praline of ganache.

chocolade bonbons

4. Verzegelen van de bonbon

Bij het verzegelen van de bonbon wordt de bovenkant van de gegoten chocoladeschelp dicht gesmeerd met chocolade. Ook hier wordt weer getempereerde chocolade gebruikt. Daarna mag de gietvorm minstens 2 uur afkoelen in een koelkast bij 14 tot 16 °C.

bonbon vorm

5. Chocolade bonbons uit de vorm halen

Dit is de laatste stap. De gietvorm is afgekoeld en mag uit de koelkast. De gietvorm wordt omgedraaid en de chocolaatjes uit de vorm getikt. Ze zijn nu klaar om opgegeten te worden.

Nu weet je precies hoe gegoten bonbons gemaakt worden. Wat vind jij de lekkerste bonbons?

Originally posted 2021-01-22 16:30:50.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *