Lavendel gebruiken? Zo doe je dat!

De heerlijke geur van lavendel hoort bij de zomer. Iedereen die wel eens op vakantie is geweest naar de Provence, herkent meteen de geur van de velden vol met lavendel. Lavendel groeit in grote delen van de wereld in het wild. In Nederland staat het meestal in tuinen. De plant houdt van zon en luchtige, kalkrijke grond. De plant heeft heel veel goede eigenschappen. Hieronder laten we zien op welke manieren je van deze houtachtige plant kunt genieten.

Lavendelolie

Lavendelolie wordt meestal met stoomdestillatie uit de planten gehaald. Hierbij wordt de olie onder hoge druk uit de lavendelplanten geperst. Daarna wordt de olie apart opgevangen en in flesjes gedaan. Veel lavendelolie wordt ook als geurstof gebruikt in bijvoorbeeld parfums, zeep en andere cosmetische producten.

olie van lavendel
Een flesje lavendelolie

Lavendelolie is verzorgend, ontspannend en werkt kalmerend. De ideale olie voor na een drukke dag. Smeer de olie na het douchen op je lichaam of laat een paar druppeltjes in het badwater vallen. Doe wat druppeltjes in een aromabrander, zodat de lucht zich lekker door je huis kan verspreiden. Hoe beter de kwaliteit van de olie, hoe meer je geniet van de echte lavendelgeur.

Gedroogde lavendel

Als je op zoek bent naar een natuurlijk huisparfum, dan is lavendel een goede keuze. De geur van lavendelbloemen schijnt ook motten uit je kledingkast te houden, dus leg zeker een geurzakje met lavendel in je kast. Zodra de lavendel in volle bloei staat, knip je de takken met bloemen af, waarna je ze droogt.

geurzakje lavendel
Een geurzakje met lavendel

Geurzakjes van linnen of organza koop je kant en klaar in de winkel of op de markt. Vul ze met de gedroogde lavendelbloemen en eventueel nog wat lavendelolie voor een sterkere geur. Bind het zakje dicht met een mooi lintje en je hebt een natuurlijke luchtverfrisser voor je huis.

Originally posted 2020-12-06 11:14:19.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *