aleppo zeep

Wat is Aleppo zeep?

Aleppo zeep. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is het anders dan andere zeepsoorten? Tijd om eens te kijken naar wat deze natuurlijke zeep zo bijzonder maakt. En waarom je het wel of niet zou moeten gebruiken. Ontdek hier alles over de eigenschappen van Aleppo zeep.

aleppo zeep

Waar komt de naam Aleppo zeep vandaan?

Aleppo is een stad in Syrië, waar de zeep 4000 jaar geleden werd ontwikkeld. De belangrijkste ingrediënten zijn olijfolie en laurierolie. Men beweert dat Cleopatra de zeep gebruikte bij haar schoonheidsrituelen. Het fabricageproces van de zeep is afkomstig uit de Levant-regio rondom Aleppo. Na de Eerste Kruistochten kwam dit proces naar West-Europa. Tegenwoordig wordt de meeste Aleppo-zeep, vooral die met meer dan 16% laurierolie, geëxporteerd naar Europa en Oost-Azië.

Aleppo

Hoe wordt Aleppo zeep gemaakt?

Deze zeep wordt met de hand gemaakt van olijfolie en laurierolie, volgens een “warm proces.” Eerst gaat de olijfolie samen met water en loog in een groot vat in de grond. Onder het vat zit een ondergronds vuur dat de inhoud van het vat aan de kook brengt. Tijdens het koken, wat 3 dagen duurt, reageert de olie met de loog en het water tot een dikke vloeibare zeep.

aleppo zeep


De laurierolie gaat aan het einde van het proces in het vat. Als alles goed is gemengd, wordt het mengsel uit het vat gehaald en over een groot vel vetvrij papier gegoten. De zeep moet nu 1 dag uitharden. De volgende stap is het in blokjes snijden van de zeep. Als de blokjes goed droog zijn, verhuizen ze naar een speciale ondergrondse kamer. Daar rijpen de zeepblokjes 6 tot 12 maanden.

aleppo zeep

Waar komt de beige kleur vandaan?

Als de zeep ouder wordt, vinden er diverse veranderingen plaats. De zeep wordt minder alkalisch en droogt je huid daardoor minder uit. Het vochtgehalte van de zeep verlaagt, waardoor de zeep harder blijft. Uiteindelijk krijgt de buitenkant van de zeep een licht gouden kleur, terwijl de binnenkant groen blijft. De moderne Aleppo-zepen bevatten naast olijf- en laurierolie ook kruiden en / of etherische oliën.

aleppo zeep

Welke bijzondere eigenschappen heeft deze zeep?

Deze handgemaakte zeep van natuurlijke grondstoffen is heel erg mild. Sommige zepen drogen je huid uit, maar deze niet. Aleppo zeep heeft daarnaast de volgende eigenschappen:


• Geschikt voor een droge of gevoelige huid
• Hydraterend
• Jeukstillend bij eczeem en acné
• Bruikbaar als scheerschuim
• Geschikt voor baby’s

Als je slechte ervaringen hebt met gewone zeep, maar toch graag zeep gebruikt, dan is deze zeep misschien iets voor jou. Je kunt het zelfs in bad gebruiken in plaats van badolie.

Originally posted 2021-01-30 09:47:03.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *