zen

Wat “helemaal Zen” echt betekent

Heb je iemand wel eens horen zeggen “Ik ben helemaal Zen”? Dat was waarschijnlijk iemand die op dat moment helemaal ontspannen en stressvrij was. ‘Zen zijn’ wordt in de volksmond vaak gebruikt om een rustig, relaxt gevoel uit te drukken. Maar wat is Zen nou echt? Wat heeft het met meditatie te maken en waar komt het vandaan?

De oorsprong van Zen

De Indiase monnik Bodhidharma bracht in de 6e eeuw na Christus het Zen-boeddhisme naar China. In China werd het Ch’an genoemd. Ch’an is het Chinese woord voor de Indische dhyana-meditatie, een vorm van concentratie meditatie. De Ch’an werd destijds beïnvloed door het Chinese taoïsme. In het taoïsme bestonden ook al een paar vormen van meditatie en deze werden gecombineerd met de C’han-meditaties.

zen


In de 7e eeuw na Christus was Zen zeer populair, maar het eindigde in de 9e eeuw met de vervolging van het boeddhisme in China. De grote zenmeesters kwam allemaal uit deze periode. Het Zen-boeddhisme heeft de vervolging gelukkig overleefd. In de 7e eeuw verspreidde het zich naar Korea en in de 12e eeuw na Christus naar Japan. De Japanse geleerde Daisetz Teitaro Suzuki maakte het vervolgens populair in West-Europa.

Hier draait het om bij Zen

Het Zen boeddhisme draait om het idee dat alle mensen Boeddha zijn en dat ze die waarheid alleen maar hoeven te ontdekken. Met Zen ga je op zoek naar verlichting, een permanente staat van vrede zonder lijden. Daarbij is het niet nodig om buiten jezelf naar antwoorden te zoeken. Je kunt de antwoorden vinden op dezelfde plaats waar de vragen zijn ontstaan.

zen


Je kunt deze waarheid niet leren door te filosoferen, rationeel te denken, door studie of rituelen. Het gaat er juist om dat je je lichaam, je eigen zelf en geest loslaat en dan kijkt naar wat er overblijft: je eigen aard. Je bereikt dit door je gedachten te beheersen door middel van meditatie en andere technieken waarbij lichaam en geest betrokken zijn. Deze helpen om het logische denken af te leren door gedachtes simpelweg op te merken en ze los te laten.


Als er geen enkele gedachte opkomt, is je geest
open en opmerkzaam, stil en verhelderend;
in zichzelf compleet als een grote alomvattende ruimte
bevat het alle wonderbaarlijke dingen.

Zen meditatie

Meditatie wordt gebruikt om uiteindelijk in een staat van Zen-zijn te komen. In het boeddhisme probeert de mediterende persoon niet om in trance te komen of om in contact te komen met engelen of andere bovennatuurlijke wezens.

zen


Bij de meditatie gaat het om je lichaam en geest. Voor boeddhisten is dit vooral belangrijk omdat ze streven naar eenheid van lichaam en geest. De meditatie moet dan ook gericht zijn op die eenheid van lichaam en geest. Hierbij probeer je controle over je gedachten te krijgen en je geest tot rust te brengen. En dat levert dan weer dat heerlijke Zen-gevoel op!

Originally posted 2020-12-28 14:56:39.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *